Az esküvői torta az esküvő alap tartozéka. Kiválasztását javaslom nagyon körültekintően végezni. Nagyon fontos, hogy a torta tökéletesen megtartsa a formáját és ha nincs jól összerakva akkor nem biztos, hogy a felhasználásig ki fogja bírni és természetesen az sem mindegy milyen minőségú alapanyagokkal dolgozik az adott cukrászat. Itt is érvényes, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb. Az a legszerencsésebb, ha a torta és a sütemény egy helyről érkezik, így könyebb a szállítást megoldani. Néhány cukrászat rendelkezik saját hútőautóval, de ha nem tudunk bérbe venni egy napra.
Természetesen én ebben is tudok segíteni.
Ma már az esküvői torta nem feltétlenül a hófehér emeletes
tortát jelenti, persze a hagyományos esküvői torták is még
mindig szép díszítői lehetnek egy esküvői asztalnak. Régen
többnyire krémmel díszítettek voltak az esküvői torták, ma már
sokkal inkább hódítanak a fondant borítású szépségek. Nagyon
divatosak a vintázs díszítésű torták ekrü, halványzöld és
halványlila színekben is. Furcsa lehet a hagyományos tortákhoz
szokott megrendelőknek, de a fekete és szürke árnyalatokban
pompázó tortaköltemények igazán romantikus és elegáns
hangulatot tudnak árasztani. Már az sem szabály, hogy az esküvői
tortának emeletesnek kell lennie. Nagyon divatos mostanában a
minitortákból összeállított tortaállvány és a sok kis
tortából álló tortaasztal is.
Vannak akik olyannyira nem ragaszkodnak a hagyományos
esküvői édesség formájához, hogy a tematikus esküvőhöz illő
tematikus tortát rendelnek. Láttam már esküvőn vadászos,
orvosos, repülős, népmesés, kalocsai témájú tortákat is. Az
sem ritka, hogy az esküvői tortát elviszik a vicces irányba és
különböző vicces nászpárokkal díszítik. A formákhoz sem
feltétlenül ragaszkodunk ma már. Lehet a hagyományos kerek torta
mellett szögletes, szív alakú, könnycsepp, hatszögletes tortákat
is süttetni, valamint a topsy turvy is teret hódít magának az
esküvői torták között. A topsy turvy az egy olyan
speciálisan összeállított emeletes torta ami olyan hatást kelt,
hogy mindjárt összedől. Ettől függetlenül mégis nagyon elegáns
és egyedi tud lenni.
Ma már szinte nincs is lehetetlen a tortadíszítésben.
Ami a technikákat illeti már tudunk készíteni csipkét is
cukorból, figurákat, járműveket,bármilyen élethű virágot
cukorból ( rózsa, nárcisz, napraforgó, orchidea, tulipán, liliom
stb.) Ezekből a cukorvirágokból fantasztikus díszeket is
készíthetünk az esküvői asztalra és készíthetünk belőle a
vendégeknek köszönetajándékot is azokból a virágokból amik
harmonizálnak az esküvői díszítéssel és menyasszonyi
csokorhoz. Érdemes a tortát is az esküvő jellegéhez és
díszítéséhez csináltatni akár élő akár cukorvirágból
készítik. Ami még nagyon trendi az a karamell virággal díszített
torták. Ebből a karamellből szintén készíthetünk
szobrokat, asztaldíszeket, ami szintén emelheti az este szépségét. Különös üveghatásúak ezek a karamellvirágok.
Grillázstorta
Különleges és szerintem egyben nélkülözhetetlen eleme
az esküvőnek a régi hagyományokat idéző égetett cukorból és
olajos magvakból készült grillázstorta. Régen főleg diót
használtak, ma már nagyon érdekes reform pörkölt tortákat is
készítenek. Raknak bele szezámmagot, mákot, mandulát, aszalt
gyümölcsöket, sőt már készítenek diabetikus grillázstortát
is a fogyni vágyóknak és cukorbetegeknek is. Formáját tekintve
lehet bármilyen pl. autó, lovasfogat, malac, kosár, amit meg lehet
rakni lakodalmas barack süteménnyel vagy cukorvirágokkal is.
A grillázstortát a hagyományok szerint a
menyasszony és a vőlegény egy késszel darabokra töri és a
hiedelem szerint ahány darabra törik annyi boldog évet fognak
együtt eltölteni.
A képeken látható torták mind egytől egyig az én munkáim. Nézz körül bizalommal tortás oldalamon is hátha találsz valami érdekeset. http://www.sugarfantasie.blogspot.sk
Ha a torták alatti linkre vagy sa torta nevére kattintasz egyenesen a képen látható torta blogbejegyzésére jutsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése